Terpentin

Ett förnybart råmaterial för grönare biobaserade kemikalier

Rå sulfatterpentin (CST, Crude Sulphate Turpentine) utvinns ur barrved. Detta värdefulla, förnybara råmaterial utgörs av olika beståndsdelar som används inom många olika områden som parfymer, smakämnen, tvättmedel, lösningsmedel och thinner. På så sätt bidrar rå sulfatterpentin till att skapa mervärde i en mängd industri- och konsumentprodukter som vi använder i vår vardag.

Behovet av grönare, mer hållbara kemikalier blir allt större. Rå sulfatterpentin från Stora Enso utvinns på ett hållbart sätt i massaprocessen. Denna biobaserade kemikalie kan hjälpa dig att minska din miljöpåverkan.

Från massa till produkt

Naturen är källan till vår råa sulfatterpentin. Den utvinns vid kraftmassabearbetningen av barrved – en naturlig, förnybar resurs från hållbart brukade nordeuropeiska skogar. Vid massaprocessen tillvaratas organiska material som finns naturligt i trädet.

Rå sulfatterpentin ger ökat mervärde inom en mängd olika användningsområden. Den kan användas i lösningsmedel, thinner och lim i den kemiska industrin, i smakämnen i livsmedelsindustrin och i parfymer i kosmetikaindustrin. Den kan även användas för att tillverka hartser, oljor och lacker.

Hållbarhet bidrar till bättre affärer

Förnybara råmaterial som rå sulfatterpentin och råtallolja innebär nya möjligheter för företag som lägger allt större vikt vid hållbar anskaffning. Biobaserade kemikalier som rå sulfatterpentin och råtallolja kan hjälpa dig att uppnå en mer hållbar slutprodukt som ersätter fossilbaserade material. Stora Ensos bruk är certifierade enligt standarder som FSC® och PEFC™. Dessa certifikat främjar ansvarsfullt skogsbruk och ansvarsfulla leveranskedjor och bidrar till bevarandet av den biologiska mångfalden och vattenkvaliteten och skyddet av utrotningshotade djurarter.

Huvudsakliga fördelar

  • 1

    Ett förnybart råmaterial utvunnet ur biomassa från hållbart förvaltade nordiska skogar

  • 2

    Brett utbud av applikationer för både konsumenter och industri

  • 3

    Unika produktegenskaper

Användningsområden

  • 1

    Smaksättning och dofter

  • 2

    Produkter för kosmetika och personlig hygien