Stora Enso ja Orthex yhdistivät puukuidun ja biomuovin kestäviksi kuluttajatuotteiksi

STORA ENSO OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 7.8.2018 klo 9.00

Stora Enso ja Orthex tuovat yhteistyössä markkinoille aivan uudenlaisesta biokomposiitista valmistetut keittiövälineet, joissa yhdistyvät puun ja muovin parhaat ominaisuudet. Fossiilipohjaista muovia korvaava biopohjainen materiaali on valmistettu kuusesta ja sokeriruo’osta, mikä vähentää jopa 80 % tuotteiden hiilijalanjälkeä. Tuoteryhmässään ainutlaatuiset uutuustuotteet sisältävät 98 % biopohjaista materiaalia.

Suomalainen muoviteollisuus on viime vuodet hakenut aktiivisesti innovatiivisia bio- ja kierrätysmateriaaleja. Samaan aikaan metsäteollisuus on kehittänyt puupohjaisia materiaaleja korvaamaan fossiilisia raaka-aineita. Sekä Stora Ensolla että Orthexilla uskotaan biopohjaisten tuotteiden markkinan globaaliin kasvuun. Se luo mahdollisuuksia sekä raaka-aineiden toimittajalle että kuluttajatuotteiden valmistajalle.

Pohjoisen metsistä keittiön pöydälle

Uutuustuotteisiin käytetty biokomposiitti tulee Stora Enson Hylten tehtaalta Ruotsista. DuraSense™ by Stora Enso -biokomposiitit valmistetaan vastuullisesti hoidettujen ja sertifioitujen ruotsalaisten metsien kuusista sekä männyistä.

”Stora Enson biokomposiitti on uusi, innovatiivinen raaka-aine, jolla tuotteisiin luodaan halutut ominaisuudet. Biokomposiittiin käytettävä puu saadaan puutuotteiden ja sellun valmistuksen sivuvirroista, jolloin puuaines hyödynnetään optimaalisesti”, kertoo Patricia Oddshammar, Stora Enson Biocomposites-liiketoiminnan johtaja.

”Puupohjaisesta raaka-aineesta valmistetut uutuustuotteet vastaavat ominaisuuksiltaan muovisia keittiövälineitä: tuotteet ovat kestäviä ja kovia sekä konepestäviä ja hygieenisiä. Biokomposiitin sisältämä puu tuo materiaaliin puun vahvuutta ja kovuutta. Lanseeraamme nyt yhdeksän biopohjaisesta materiaalista valmistettua GastroMax BIO -tuotetta kotikeittiöihin. Tuoteryhmässään 98 % biomateriaalia sisältävät tuotteet ovat ainutlaatuisen innovatiivisia”, toimitusjohtaja Alexander Rosenlew Orthexilta sanoo.

Biopohjainen muovi kestävän kasvun raaka-aineena

Suuri osa tänä päivänä muovituotteissa käytettävistä uusiutumattomista materiaaleista voidaan korvata biokomposiittirakeilla eli uusiutuvalla puulla.

”Biokomposiittien avulla Stora Enso voi laajentua uusille markkinoille ja aloille, joita perinteisesti hallitsevat muovit. DuraSense™-biokomposiitti sopii materiaaliksi esimerkiksi huonekalujen, kuormalavojen, työkalujen ja autojen sisustusten valmistukseen sekä lukuisiin kuluttajatuotteisiin aina leluista hammasharjoihin, kauneus- ja lifestyle-tuotteisiin, keittiövälineisiin, puutarhakalusteisiin sekä kertakäyttöruokailuvälineisiin”, luettelee Oddshammar.

Hiilijalanjälki jopa 80 % pienempi

DuraSense™-biokomposiitti mahdollistaa puukuitujen yhdistämisen myös kierrätettyihin tai biopohjaisiin polymeereihin. Orthexin uusissa GastroMax BIO -tuotteissa käytetään puukuituun yhdistettynä sokeriruokoa. Tuotteesta riippuen, biokomposiitti yhdistettynä biomuoviin voi raaka-aineena pienentää tuotteen hiilijalanjälkeä jopa 80 % verrattuna neitseelliseen muoviin.

Lisätietoja:

Ingrid Peura
Viestintäjohtaja, Biomaterials and Biocomposites
Stora Enso
p. 050 307 0026

Alexander Rosenlew
Toimitusjohtaja
Orthex Group
p. 040 500 3826

Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja osana biotaloutta. Uskomme, että kaikki, mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta. Konsernin palveluksessa on noin 26 000 henkilöä yli 30 maassa. Vuonna 2017 liikevaihtomme oli 10 miljardia euroa. Stora Enson osakkeet noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä (STEAV, STERV) ja Nasdaq Stockholm AB:ssa (STE A, STE R). Lisäksi Stora Enson ADR-todistuksilla (SEOAY) käydään kauppaa Yhdysvalloissa. storaenso.com

Orthex Group suunnittelee, valmistaa ja markkinoi kodin käyttötavaroita. Tarjonta perustuu innovatiivisiin konsepteihin, vastuullisesti tuotettuihin korkealaatuisiin tuotteisiin ja vahvoihin tuotemerkkeihin, jotka ovat Orthex, SmartStore ja GastroMax. Tänä päivänä Orthex Group on Pohjoismaiden johtava valmistaja käyttötavaroissa, jotka tekevät jokapäiväisestä elämästä helpompaa. Yrityksellä on vahvat perinteet kodin käyttötavaroiden valmistuksessa ja markkinoinnissa jo vuodesta 1914 lähtien. Tuotteita myydään useimmissa suurissa päivittäistavaraketjuissa Pohjoismaissa ja yli 40 eri maassa ympäri maailmaa.

STORA ENSO OYJ 

Contacts

Lisätietoja:
Ingrid Peura
Viestintäjohtaja, Biomaterials and Biocomposites
Stora Enso
p. 050 307 0026

Alexander Rosenlew
Toimitusjohtaja
Orthex Group
p. 040 500 3826

Quick links